Yeşil Devrim Nedir, Faydaları Nelerdir ? İşte Detaylar
  1. Ana Sayfa
  2. Finans

Yeşil Devrim Nedir, Faydaları Nelerdir ? İşte Detaylar

0

Yeşil Devrim Nedir ?

Yeşil Devrim Nedir ? 

Tarih boyunca Amerikan Devrimi ve Sanayi Devrimi gibi insan hayatını değiştiren ve meydana gelen birçok devrim olmuştur. 20. yüzyılın ortalarında ve sonlarında tarım alanını önemli ölçüde değiştiren bir devrim meydana geldi ve bu devrim Yeşil Devrim olarak bilinmekteydi.

Yeşil devrim, yeni gelişmelerin bir sonucu olarak küresel tarımın verimliliğinin büyük ölçüde arttığı bir dönemdi. Bu süre zarfında yeni kimyasal gübreler ve sentetik herbisitler ve pestisitler yaratılmıştır. Kimyasal gübreler, ekinlere ekstra besin sağlamayı ve dolayısıyla verimi artırmayı mümkün kıldı. Yeni geliştirilen sentetik herbisitler ve pestisitler, yabani otları kontrol etti, böcekleri caydırdı veya öldürdü ve hastalıkları önledi, bu da daha yüksek verimlilikle sonuçlandı.

Bu süre zarfında kullanılan kimyasal gelişmelere ek olarak, yüksek verimli mahsuller de geliştirilmiştir. Yüksek verimli mahsuller, daha fazla genel verim elde etmek için özel olarak tasarlanmış mahsullerdir.

Yeşil Devrim Sonucu Ortaya Çıkan Çoklu Kırpma Nedir ?

Yeşil Devrim sırasında çoklu kırpma olarak bilinen bir yöntem de uygulanmıştır. Bu yöntem daha yüksek üretkenliğe yol açmıştır. Çoklu kırpma, bir tarlanın yıl boyunca iki veya daha fazla ürün yetiştirmek için kullanılmasıdır. Böylece tarlada sürekli olarak büyüyen bir şey olur. Tarım teknolojisindeki bu yeni tarım teknikleri ve ilerlemeler, dünyanın her yerindeki çiftçiler tarafından kullanılmıştır.

Peki Yeşil Devrimin Faydaları Nelerdir ?

yeşil-devrim-nedir-faydaları-nelerdir

Yeşil Devrim ve kimyasal gübrelerin, sentetik herbisitlerin ve pestisitlerin, yüksek verimli mahsullerin ve çoklu mahsul yönteminin tanıtılmasının bir sonucu olarak, tarım endüstrisi çok daha büyük miktarlarda gıda üretilebilmiştir. Verimlilikteki bu artış, artan insan nüfusunun beslenmesini mümkün kıldı.

1940’larda Norman Borlaug, hastalıklara direnebilen, kısa olan, rüzgarın verdiği hasarı azaltan ve büyük tohum başları ve yüksek verim üretebilen bir buğday türü geliştirdi. Bu buğday çeşidini Meksika’da tanıttı ve yirmi yıl içinde buğday üretimi üç katına çıktı. Bu, Meksika’daki insanlar için daha fazla gıda üretimine izin verdi ve ayrıca Meksika’nın buğdayını ihraç etmesini ve diğer ülkelerde satmasını mümkün kıldı. Norman Borlaug, bu yüksek verimli buğday çeşidinin, artan gıda üretimine ihtiyaç duyan diğer ülkelere tanıtılmasına yardımcı oldu ve sonunda, yüksek verimli mahsuller geliştirme ve birçok gelişmekte olan ülkede açlığın önlenmesine yardımcı olma konusundaki çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü kazandı.

Daha büyük miktarlarda gıda üretmeye ek olarak, Yeşil Devrim aynı zamanda faydalıydı çünkü kabaca aynı miktarda toprakta benzer miktarda çabayla daha fazla ürün yetiştirmeyi mümkün kıldı. Bu, üretim maliyetlerini düşürdü ve ayrıca pazarda gıda için daha ucuz fiyatlara neden oldu.

Aynı miktarda arazi üzerinde daha fazla gıda yetiştirme yeteneği, çevreye de faydalıydı. Çünkü daha fazla gıda üretmek için daha az orman veya doğal arazinin tarım arazisine dönüştürülmesi gerektiği anlamına geliyordu. 1961’den 2008’e kadar insan nüfusunun %100 artması ve gıda üretiminin %150 artması, ormanların ve tarıma dönüştürülen doğal alanların miktarının sadece %10 artması gerçeğiyle kanıtlanmıştır. Tarım arazisi için şu anda ihtiyaç duyulmayan doğal arazi, şimdilik güvenli olup, hayvanlar ve bitkiler tarafından doğal yaşam alanları için kullanılabilir.

Peki sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ? Aşağıda bulunan yorumlar kısmından görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Son yazımızı okudunuz mu ?

Psikosomatik Ağrı Nedir ? Tedavi Yolları Nelerdir ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Google Haberlerde Bizi Takip Edin !

Hemen ücretsiz takip edin ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Google Haberler : https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMPznsQswiYPJAw?ceid=TR:tr&oc=3

Yazar Hakkında

Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?