Psikosomatik Ağrı Nedir ? Tedavi Yolları Nelerdir ?
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Psikosomatik Ağrı Nedir ? Tedavi Yolları Nelerdir ?

0

Psikolojinin Fizyolojik Etkisi: Psikosomatik Ağrı Nedir?

Psikosomatik Ağrı Nedir ? 

Hepimizin bazı zamanlarda bel ağrısı, sırt ağrısı, bacak ağrısı ve baş ağrısı tarzında rahatsızlıkları olur. Bu ağrıların bir bölümü tıp dünyasında açıklanabilse de, tıbbi olarak açıklanamayan, psikolojik durumunuzdan kaynaklanan rahatsızlıklarda vardır. Psikosomatik ağrılar, fiziksel olarak hissettiğimiz fakat tıbbi olarak hiçbir açıklaması bulunmayan bir rahatsızlıktır.

İş stresi, hayat kaygısı, sınavlar vb. sorunları düşündüğümüzde zihnimiz oldukça yorulur. Bu zihinsel yorgunluğumuz bazı zamanlarda kendisini bedensel ağrılar olarak dışarı yansıtır. Hatta zaman zaman vücudumuzda ağrılar hissedip doktora başvurduğumuzda yapılan tetkikler de bir şey çıkmadığını görürüz. Sonuçlardan sonra doktor psikolojik olabileceğini söyleyene kadar ne kadar yorulduğumuzun farkına bile varamayız.

Psikosomatik ağrıların temelinde genellikle stres baş gösterir. Stres ile beraber anksiyete, panik atak, depresyon ve cinsel işlev bozuklukları tarzında psikolojik rahatsızlığa sahip bireylerde psikosomatik ağrıların hissedilme oranı yüksektir.

Psikosomatik Ağrı Türleri Nelerdir ?

Psikosomatik ağrıların beraberinde genellikle kalp çarpıntısı, güğüs ağrısı, mide rahatsızlıkları, nefes alamama, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi genel sorunlar görülür. Bu rahatsızlıklar haricinde spesifik olarak görülen ağrı çeşitleri de vardır. Aşağıda yazdığımız ağrılar genel olarak toplumda en yaygın olan çeşitlerdir.

  •  Baş Ağrısı & Migren : Baş ağrısı ve migren genel olarak gün içerisinde yaşadığımız stres sonucu kendisini gösterir. İş hayatında yaşadığımız sorunlar, okulda karşılaştığımız durumlar ve aile ortamındaki gerilmeler, kaslarınızın gerilmesine ve sonucunda da baş ağrısı yada migrenin ortaya ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
  • Boyun ve Omuz Ağrısı : Psikolojik olarak yaşadığımız sorunlar sonrasında vücudumuzda ağrıyan ilk yerler genellikle boyun ve omuz çevresi olur.
  • Kol ve Bacak Ağrısı : Yaşadığımız stres ve sorunlar sonucunda genellikle kendimizi sıkarız. Bu durumda hem kol kaslarımızın hem de bacak kaslarımızın ağrımasına yol açar.
  • Regl Ağrısı : Genellikle tüm kadınların regl dönemleri çok sancılı ve ağrılı geçer. Fakat bu ağrılar son dönemlerde bir artış gösterdiyse bunun sebebi zihnimizin yorgun olması olabilir. Regl dönemi zaten kadınlar için duygusal yönden genellikle inişli çıkışlı olan bir dönemdir. Yaşadığınız gerginlikler ve üzüntüler bu dönemim sizin için daha sancılı geçmesine sebebiyet verebilir.
  • Karın Ağrısı : İçinde bulunduğumuz stresli ortam, mide ve bağırsaklarımızı olumsuz yönde etkiler. Genellikle içerisinde bulunduğumuz ortamda kendimizi rahat hissedemiyorsak ve stres yapıyorsak hemen sindirim sistemimiz tepki verir ve karnımız ağrımaya başlar. Psikosomatik ağrıların çocuklar açısından en çok görüldüğü ağrı çeşiti de karın ağrısıdır.

Peki Psikosomatik Ağrı Nasıl Tedavi Edilir ?

psikosomatik-ağrı-nedir

Psikosomatik ağrılar genellikle tedavi edilebilir sorunlardır. Bir doktora gözükmeden önce bu ağrıları durdurmak için evden de yapabileceğiniz yöntemler vardır. Kendimizi diğer kişilere karşı daha iyi ifade etmek psikosomatik ağrıların geçmesine olanak sağlayabilir. Bazı zamanlarda kendimizi ifade etmede güçlük çekebiliriz. Mesela bizi üzen, kıran yakınlarımıza karşı onları üzmemek adına sessiz kalmayı tercih edebiliriz. Bunun sonucunda da içimize attığımız sıkıntılar bizlere psikosomatik ağrı olarak geri döner. Yani bizi üzen, kıran yada sinirlendiren durumlarda kendimizi daha iyi ifade etmek bu ağrıların çözümü olabilir.

Psikosomatik ağrıların geçmesinden kullanılacak bir diğer seçenek ise meditasyon ve yogadır. Meditasyon ve yoga kaslarınızı gevşetmede ve duygularınızı bastırmada etkili bir araçtır.

Fakat bu yolları denemenize rağmen ağrılarınız geçmiyorsa bir psikoterapiste gözükmeniz gerekir. Psikoterapist eşliğinde uygulanacak olan tedavi sonucunda bu ağrılardan kurtulmanız mümkün olur. Bu durumun seviyesine göre psikoterapist yada psikiyatri eşliğinde ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

 

Peki sizin bu konu hakkındaki görüşünüz nelerdir ? Aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizimle görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Son yazımızı okudunuz mu ?

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?

Psikosomatik Ağrı Nedir ? 

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Google Haberlerde Bizi Takip Edin !

Hemen ücretsiz takip edin ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Google Haberler : https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMPznsQswiYPJAw?ceid=TR:tr&oc=3

Yazar Hakkında

Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?