Metaverse nedir ?
Metaverse kavramı 1990’ların başında ortaya çıkmıştır. İlk kez Neal Stephenson‘ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de metaverse kavramı kurgusal bir dünyayı nitelemiştir. Metaverse kavramı, ortaya atıldığı ilk dönemlerde aşırı abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektifi olmakla eleştirilmiştir.
Özellikle Facebook’un konuya ilgi duymaya başlamasıyla kavram daha da ön plana çıkmıştır. Nitekim elinde büyük bir veri havuzu olan Facebook, milyonlarca insanın metaverilerine sahiptir. Bu da yapay zekâ temelli bir yapay dünyanın, insanların bireysel sınırlarını tehdit edeceği endişesini doğurmuştur.
Metaverse’nin ilk çıkışı
Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadetmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâlihazırda kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu açıdan kavram internetin geleceği olarak görülmektedir. Metaverse adı verilen bu yapay evrene ilk giriş yapan şehir ise Seul kentidir.
Bu teknoloji geliştiği takdirde, insanlar edindikleri sanal gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın yapma fırsatına erişecektir. 2020 yılında ünlü rap sanatçısı Travis Scott metaverse ortamında sanal bir konser düzenlemiştir.
Metaverse hayatımıza ne zaman girer ?
Meta eski adıyla Facebook olan şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, Metaverse temel özelliklerinin yaygınlaşmasının beş ila on yıl sürebileceğini tahmin ettiklerini söylüyor. Ancak Metaverse bazı yönleriyle şu anda bile aktif olarak kullanılabiliyor. Herkes tarafından erişilebilir olmasa da ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları (VR) ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar halihazırda çalışır durumdadır.
Şirketler ne yapıyor ?
Çevrimiçi cennet temalı Nowhere, kamusal veya özel kullanım için konser, festival, toplantı ve konferanslar düzenlenebilir kalıcı ve geçici sanal alanları kullanıcılarına sunuyor. Bir yıldan fazla bir süre önce geliştirilmeye başlanan New York şirketi Windmill Factory, Lady Gaga ve Nine Inch Nails için başarılı projeler yaptı.
Bu yılın başlarında ise Sensorium Galaxy, VR başlıklar veya masaüstü bilgisayarlar üzerinden çeşitli çevrimiçi dünyalardan oluşan ‘’Galaxy’’ lerin ilk ikisini açtı. İlk açılan Prism’de fütüristik manzaralarda müzik dinleyebiliyordunuz.( sanal DJ’ler veya grupların performansları gibi.)
Microsoft’un Metaverse açıklaması
Halihazırda hologramları aktif olarak kullanan yazılım devi Microsoft, artırılmış gerçekliği sanal gerçeklik ile birleştirdiği platform Microsoft Mesh, karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştiriyor. Microsoft, hologram ve sanal avatarlar dahil olmak üzere karma gerçekliği 2022’de Microsoft Teams’e getireceğini içeren planları duyurdu.
Ayrıca 2022 için bulunan çalışmalar arasında işyerlerinin keşfi üzerine 3B sanal bağlantı alanları oluşturmak, ayrıca Amerikan ordusu asker eğitimleri için Hololens 2 başlığı üzerinde artırılmış gerçeklik içeren savaş simülasyonları dizaynı için Microsoft ile birlikte çalışıyor. Bunun ötesinde, Microsoft’un Xbox ürünü dünya çapında milyonlarca oyuncuyu canlı bir şekilde birbirine zaten bağlıyor
Yorumlar (1)