Jet Yakıtını Arabalara Koyarsak Ne Olur ?
  1. Ana Sayfa
  2. Haberler

Jet Yakıtını Arabalara Koyarsak Ne Olur ?

0

Jet yakıtını arabaya koyarsak ne olur

Yolcu uçaklarında kullanılan jet yakıtını arabamıza koysaydık ne olurdu ? Bu yazımızda sizlere Benzin ve Dizel arabalara jet yakıtı koysaydık nasıl olurdu onu açıkladık.

Son dönemlerde akaryakıta gelen zamlar durmak bilmiyor. Mazot, benzin, otogaz derken her gün farklı bir akaryakıt birimine zam geldiğini görmekteyiz. Akaryakıt istasyonlarına gitmeye korkar olduğumuz bu dönemlerde, arabamıza nasıl bineceğimizi bilemez olduk. Bugün sizlere, arabanıza uçak, jet yakıtı koyulduğunda ne olur sorusunun cevabını vereceğiz…

Yolcu ve özel jetlerde kullanılan jet yakıtı veya diğer bir deyişle Jet-A, Jet kelimesinden dolayı daha havalı dursa da aslında daha az rafine ve ucuz olduğu için kullanılmaktadır. Tüm jet yakıtlarını incelediğimiz zaman aralarındaki en ünlü yakıt olan Jet-A’nın yapısı daha çok arabalarda kullandığımız dizele benzemektedir. Yani siz benzinli bir araba kullanıyorsanız arabanızda jet yakıtı kullanmayı fazla düşünmeyin. Bu durumun nedeni benzinli motorlardaki bujiler, Jet yakıtını ateşlemek için gereken kıvılcım gücünü üretemez.

Jet Yakıtı Nedir ? Diğer Yakıtlardan Farkı Nelerdir ?

jet-yakiti-ile-digerleri-arasindaki-fark jet yakıtını arabaya koyarsak ne olur

Jet yakıtı dediğimiz zaman herkesin aklına çok hızlı giden arabalar gelebilir fakat hayal ettiğimiz şey olmayacak. Jet yakıtını diğer akaryakıtlardan ayıran ufak tefek şeyler var. Jet yakıtının 2 farklı türü bulunmaktadır. Bu türler Jet-A ve Jet-B. Jet-B dediğimiz yakıt genellikle askeri amaçlar ile kullanılmaktayken Jet-A daha çok yolcu ve özel uçaklarda tercih edilen tasarruflu bir yakıt diyebiliriz.

Jet-A ve benzin arasındaki farklara baktığımız zaman ön plana çıkan fark farklı hidrokarbon sayıları olmakta. Benzin, bağlı molekülleri 7 ile 11 karbon atomu içeren hidrokarbonlardan oluşurken, Jet yakıtı ise 12 ile 15 karbon atomu aralığındaki hidrokarbonlardan oluşuyor diyebiliriz. Jet yakıtı hakkında her şey tam olarak bilinmese de en bilinen açıklaması kerosenden oluştuğudur. Mazota bakacak olursak 9 ile 25 arası karbon atomu aralığındaki hidrokarbonlardan oluştuğunu görmekteyiz. Bu veriler doğrultusunda jet yakıtını dizel arabalarda çalıştırmak teorik olarak mümkün hale gelmektedir.

Jet yakıtının diğer akaryakıtlara göre bir diğer farkı ise, içerisine eklenen kimyasallardır. Jet yakıtları doğal olarak değişik hava şartlarına uyum sağlayabilmesi için çeşitli kimyasallardan oluşmaktadır.

 

Arabamıza Jet Yakıtı Eklersek Ne Olur?

jet-yakıtı-hızlı-mı-götürür jet yakıtını arabaya koyarsak ne olur

Jet yakıtları ile akaryakıt arasındaki en büyük farklardan birisi farklı ısı aralıklarında çalışmalarıdır. Bir uçak ya da özel jet için üretilen yakıt, bu uçakların motorları göz önüne alınarak üretilmiştir. -40 dereceye kadar donmadan çalışabilme özelliğine sahip olan bu yakıtlar daha sıcak ortamlarda gitmek için; üretilen arabalara eklendiği zaman bazı sıkıntılar yaşanılıyor. Benzinli bir arabaya jet yakıtı koyduğumuz zaman ilk başta çalışacaktır fakat ilerleyen dakikalarda teklemeye başlayıp en son duracaktır. Jet yakıtının yapısı nedeniyle benzinli motorlara zarar vermesi olası bir durumdur.

Dizel motorlara baktığımız zaman aslında jet yakıtını çalıştırabileceğini düşünürüz. Teorik olarak çalışabilecek gibi dursa da gerçekte denediğimizde çeşitli sorunlarla karşılaşabiliriz. Her ne kadar dizel motorlara jet yakıtı eklediğimiz zaman çalışılabilir bir hale gelse de; bu durum motoru oldukça zorlayacaktır. Ayrıca çoğu insan tarafından yanlış bilinen Jet yakıtı arabayı hızlandırır ifadesi de yanlıştır. Jet yakıtları arabalar için üretilmediği ve farklı yanma dereceleri olduğu için hız sağlamayacak; tam tersine yavaşlatacaktır.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? Aşağıda bulunan yorumlar kısmından bize görüşlerinizi iletebilirsiniz.

Son yazımızı okudunuz mu ?

Telegram’a Bir Çok Yeni Özellik Geldi ! Son Güncelleme

Jet yakıtını arabaya koyarsak ne olur

 

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Google Haberlerde Bizi Takip Edin !

Hemen ücretsiz takip edin ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Google Haberler : https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMPznsQswiYPJAw?ceid=TR:tr&oc=3

Yazar Hakkında

Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?