Hyperloop Nedir ?
Abd’li milyarder Elon Musk hava, deniz, kara ve demiryollarının ardından “beşinci ulaşım yolu” olarak adlandırdığı Hyperloop projesinin testlerine başladı. Peki Hyperloop nedir? Hyperloop, şehir için ve dışı taşımacılık için tüp tabanlı bir ulaşım sistemidir.
Daha bilimsel olarak anlatmak istersek; Hyperloop yani Türkçe adıyla “Hız Duvarı” en temel anlatımla, bir tüpün içine yerleştirilmiş kapsülün vakum sayesinde sürtünme etkisinden kurtulması ve kurşun kadar hızlı hareket etmesi prensibine dayanır.
Uzmanlar bu hızın 1,125 mph / 1,125 km saat olmasının yeterli olacağını düşünüyorlar. Bunu günümüzde yüksek hızlı trenlere benzetebiliriz. Bundan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki belki de insanlık, Concorde‘den sonra Hyperloop ile en hızlı ulaşım aracına kavuşmuş olabilecek.
Hyperloop Projesini Kimler Yapıyor ?
Dünyada bu işi yapan 2 firma ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi Virgin Hypeerloop One. Virgin şirketi, Hyperloop One adını verdiği projeye halen devam ediyor. Hyperloop Teknolojisinde bugüne kadar ölçülen en yüksek hız 386km/saattir. Elon Musk’ın şirketi ise bu hızı 620km/saat ile 2 ye katlama niyetindedir. Elon Musk bu projesini henüz hız testine sokmamıştır.
Hyperloop Projesi Şu Anda Hangi Aşamada ?
SpaceX firması her yıl bu proje için bir yarışma düzenliyor. Bu yarışmada öğrencilerin 1.6kmlik test tüplerinde mümkün olan en yüksek hıza ulaşmaları gerekmektedir. Bunun yanında 30 metre boyunca hareketi sürdürmeleri ve ardından da güvenli bir şekilde durabilmeleri gerekmektedir. Bu sistemin otonom olması gerekiyor. SpaceX bu yıl hyperloop yarışmasının 4. ‘nü düzenliyor.
Münih Teknik Üniversitesi, saatte 463 kilometre hıza ulaşmayı başardı. Bu tabiki Space-X firmasının değil Münih Üniversitesinin başarısı.Hyperloop projesi halen üzerinde çalışılan bir teknoloji olmakla birlikte Elon Musk’ın tam olarak bitiremediği, amacına ulaşamadığı bir girişim diyebiliriz.
Hyperloop Ne Zaman Kullanıma Girecek?
Hyperloop projesinin uçak ve tren teknolojilerini birleştirip düşük basınçta yüksek hızlı kapsüller oluşturduğunu ve bununla birlikte 1287 km/saat gibi yüksek hızlara ulaşabilmeyi hedeflediğini belirtti. Mühendisler, bu sistemin 20 yıl içerisinde hazır olacağını ve en geç 2040 yılında kullanılacağını belirtiyor.
Hyperloop Teknolojisini Hangi Ülkeler Daha Erken Kullanacak ?
Bu teknoloji üzerinde ciddi çalışılan ülkeleri de sıralayacak olursak:
- Amerika
- Kanada
- Meksika
- Birleşik Krallık
- Hindistan
Hyperloop’ un ilk yolcu testini izlemek istiyorsanız : İlk Yolcu Testi
Bir önceki yazımızı okumak için: Metaverse nedir,nasıl alınır?