1518 Dans Vebası
1518 yılının Temmuz ayında, o zaman Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olan Alsace’nin Strasbourg köyünde enteresan bir olay gerçekleşti. Frau Troffer adında bir kadın, yüzünde acı ifadesi ile birlikte sokakta dans etmeye başladı. Çevredeki insanlar başta çok önemsemediler fakat bu dans tam 6 gün boyunca devam etti. Hafta sonuna kadar, 34 kişi daha Frau Troffer’a katılarak gece gündüz Strasbourg da amaçsızca dans etti. Bir ay içerisinde, durmaksızın dans edenlerin toplamı 400 kişiyi buldu. Peki bu garip davranışın altında yatan sebep neydi ?
O zamanın doktorları, dans eden vebaya sıcak kan’ın neden olduğunu düşünüyorlardı. Bu davranışa doktorlar ise çok garip bir çözüm yolu önerdiler. Doktorlar ister inanın ya da inanmayın daha fazla dans etmenin bu davranışa engel olabileceğini düşünüyordu. O dönemlerde köye yeni bir sahne inşa edildi. Köy yetkilileri bu garip olaydan etkilenen insanların danslarını sürdürebilmeleri için müzik grubu tuttu. Fakat tüm bu yapılanlar işe yaramadı. O dönemde günlük 15 ila 20 kişinin bu vebadan öldüğü düşünülmekte.
1518 Dans Vebası Hakkındaki Teoriler
Modern teoriler, bu garip davranışın nedeninin zor zamanların ve batıl inançlı bir nüfusun bir karışımı olarak görmektedir. 1518 yılında Strasbourg’da hastalık ve kıtlık bolca rastlanılan bir şey olmuştu. Ünlü tarihçi John Waller, 16. Y.y da birçok dindar Avrupalının, Katolik bir aziz olan St. Vitus’un dans eden veba ile insanları lanetleyen bir güce sahip olduğuna inandığına dikkat çekmektedir. John Waller, günlük yaşamın mücadeleleri ile birleştiğinde, insanların stres kaynaklı bir hislerinden muzdarip olabileceğini düşünmektedir.
Diğer teoriler ise dansın dini bir kültün parçası olduğunu öne sürerken, popüler olan bir teori; parmağın yutulan ergot- çavdarda bulunan ve halüsinasyonlar ve spazmlar üreten bir küf olduğu üzerinde dikkat çekiyor. 1518 yılında yaşanılan bu dans vebasına tam olarak neyin sebep olduğunu bilmeyecek olsak da, John Waller’in yapmış olduğu teori en doğrusu gibi gözükmektedir.
İlginizi çekebilecek diğer bir yazımıza aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
YUNAN TANRILARI: 12 OLİMPOS TANRISI