Dünyanın En İlginç ve Nadir Görülen Psikolojik Rahatsızlıkları
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık
Trendlerdeki Yazı

Dünyanın En İlginç ve Nadir Görülen Psikolojik Rahatsızlıkları

1

Sendrom, özel bir bozukluğu gösteren ve bir arada görülen, tanıyı kolaylaştıran belirtilerin ve bulguların tümüdür.

Ruh hali çevresel ya fiziksel etmenlere göre oldukça değişkenlik gösteren bir durumdur. Ruh halinde yaşanan değişimlerin uzun süreli görülmesi bir psikolojik rahatsızlığın belirtisi olabilmektedir. Bugün halk arasında da oldukça sık duyulan psikolojik rahatsızlıkları bir kenara bırakıp sizlere en ilginç ve çok nadir görülen bazı psikolojik rahatsızlıkları inceleme fırsatı sunacağız.

Alice Harikalar Diyarı

Alice Harikalar Diyarında sendromu (AIWS), algıda bozulmaya neden olan nöropsikolojik bir durumdur. Todd sendromu veya Dismetropsi olarak da bilinmektedir. İnsanlar, nesneleri gerçekte olduğundan daha küçük (mikropsi) veya daha büyük (makropsi) görebilirler. Daha yakın (pelopsi) veya daha uzak (teleopsi) görünme gibi de görsel algılarında bozulmalar gerçekleşebilir. Bozulma, görme dışındaki duyularda da meydana gelebilmektedir.

Alice Harikalar Diyarında sendromunun nedeni şu anda bilinmemektedir. Ancak sıklıkla migren, kafa travması veya Epstein-Barr virüs enfeksiyonunun neden olduğu viral ensefalit ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, beynin görsel algı ve dokuyu işleyen bölümlerinde anormal kan akışına neden olan anormal miktarda elektriksel aktiviteden kaynaklanabileceği de teorize edilmiştir.

Alice Harikalar Diyarında Sendrom, hem ergenlerde hem de yetişkinlerde görülse de en sık çocuklarda görülmektedir.

Yabancı Aksan

Yabancı aksan sendromu, farklı bir yabancı aksanı öğrenmeden geliştirmeleri ile oluşan tıbbi bir durumdur. Bu rahatsızlığa sahip kişiler, ana dillerini şimdiye kadar hiç konuşmadıkları ya da duymadıkları aksanlarda konuşabilmektedir.

Yabancı aksan sendromu genellikle felçten kaynaklanır. Ancak kafa travması, migren veya gelişimsel sorunlardan da gelişebilir. Durum, beynin konuşma üretim ağındaki lezyonlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ya da nöropsikiyatrik bir durum olarak da kabul edilebilir. Durum ilk olarak 1907’de rapor edilmiş ve 1941 ile 2009 arasında 62 kayıtlı vaka görülmüştür.

Semptomları çarpık konuşma, planlama ve koordinasyon süreçlerinden kaynaklanır. Ayrıca popüler haber makaleleri genellikle en yakın bölgesel aksanı belirlemeye çalışsa da, yabancı aksan sendromundan muzdarip konuşmacılar ne belirli bir yabancı aksan kazanırlar ne de yabancı dilde ek bir akıcılık kazanırlar. Beyin hasarından sonra bir hastanın yabancı dil becerilerinin geliştiği bir vaka yoktur.

Munchausen Sendrom

Munchausen sendrom; etkilenenlerin dikkat çekmek, sempati görmek için hastalık ve yaralanma taklidi yaptığı bir bozukluktur. Hatta bazen bu psikolojik düşüncelerin zamanla gerçeğe döndüğü ve kişinin hastalandığı görülmektedir.

Munchausen sendromu, ağırlıklı olarak fiziksel belirti ve semptomları olan yapay bozukluğun alt sınıfına girer. Ancak hastaların aynı zamanda tekrarlayan hastaneye yatış, seyahat ve geçmiş deneyimlerine ilişkin hikayeler öyküsü vardır. Durum, adını kurgusal karakter Baron Munchausen’den almaktadır. Mağdur için semptomlar yaratmaya yönelik bu dürtü, gereksiz ve maliyetli teşhis veya düzeltici prosedürlere neden olur.

Mitomani

Mitomani ve psödologia fantastika olarak da bilinen patolojik yalan, kişinin alışkanlıkla veya mecburi olarak yalan söylediği bir zihinsel bozukluktur. Bu tür yalanların nedeni, duruma göre kendini bir kahraman ya da kurban olarak göstermekten başka bir amaca hizmet etmez.

Tıp literatüründe ilk olarak 1895 yılında Anton Delbrück tarafından tanımlanmıştır. Davranışla ilgili kesin bir kavram ya da sağlık profesyonellerinin geniş çapta kabul ettiği herhangi bir tanı kriteri bulunmamaktadır; patolojik bir yalancı olmanın gerçekten ne anlama geldiğine dair tartışmalara neden olur. Temel nedenleri açıklamaya yönelik teoriler arasında stres, kontrol odağını içsel olana kaydırma girişimi ve düşük benlik saygısı ile ilgili sorunlar yer alır.

Hayalet Uzuv Sendromu

Hayalet uzuv, ampute olmuş veya eksik bir uzvun hala bağlı olduğu hissidir. Ampütasyonlu bireylerin yaklaşık %80 ila %100’ü ampute uzuvlarında duyumlar yaşar. Bununla birlikte, yalnızca küçük bir yüzde ağrılı hayalet uzuv hissi yaşayacaktır. Bu duyumlar amputelerde nispeten yaygındır ve genellikle tedavi olmaksızın iki ila üç yıl içinde düzelir. Fantom uzuv ağrısının altında yatan mekanizmaları ve etkili tedavi seçeneklerini araştırmaya devam ediyor.

Son yazımızı okumak için : SEO nedir? Nelere dikkat edilmeli?

Bir doktordan dinlemek için : Alice Harikalar Diyarı Sendromu

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Google Haberlerde Bizi Takip Edin !

Hemen ücretsiz takip edin ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Google Haberler : https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMPznsQswiYPJAw?ceid=TR:tr&oc=3

Yazar Hakkında

Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?

Yorumlar (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir