Dikey tarım
Dünya nüfusundaki artış ve bununla birlikte artan ihtiyaçlar, doğal kaynakların zamanla tükenmesi aynı zamanda teknolojinin akıl almaz ilerlemesi ve çevre kirliliği gibi nedenler doğrudan veya dolaylı olarak tarımsal (zirai) hayatı derinden etkilemektedir. Bununla beraber tarımsal hayattaki gelişmeler medeniyetleri etkilemekte ve şekillendirmektedir.
Tarımsal üretimdeki artışa bağlı olarak tüketimin aşırı derecede artması ve çeşitlenmesi ve topraksız tarım gibi pek çok gelişme böylelikle medeniyetimizi derinden etkileyen yenilikler olarak karşımıza çıkmıştır.
Dikey tarım nedir ?
Dikey tarım, kapalı bir alanda güneşe veya toprağa ihtiyaç duyulmadan yapılan yenilikçi bir yöntem olarak tanımlanabiliyor. Dikey şekilde konumlandırılan özel basamaklı yapılarla tarımsal üretim yapmak mümkün oluyor.
Dar alanda daha iyi üretim sağlayan dikey tarımda su, ışık, nem, sıcaklık gibi faktörlerin hepsi üreticiler tarafından kontrol edilmekte. Dikey tarımı Kaba bir tabirle anlatmak istersek dik şekilde oluşturulmuş katmanlarda ekin işleminin yapılması diyebiliriz.
Dikey tarımın avantajları nelerdir ?
Dikey çiftliklerin çıkış noktası olan ve faaliyetin temelini oluşturan en önemli avantajı arazi sıkıntısı olan kentsel alanlarda sınırlı bir arazi parçasında bol ve çeşitli ürün elde edilebilmesine imkan sağlamasıdır.
http://tucaum.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/280/2016/12/Int_semp_AK4.pdf
Aynı zamanda söz konusu işletmelerin arazi noktasında sağlamış olduğu bir diğer yarar ise arazi parçalılığı ve dağınıklığı ile zaman içerisinde miras yoluyla tarım işletmelerinin küçülmesi gibi pek çok ülkenin tarım hayatının kronikleşmiş meselelerinin söz konusu olmamasıdır.
http://tucaum.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/280/2016/12/Int_semp_AK4.pdf
Dikey tarım yaparken geleneksel yöntemlere göre %90 daha az su kullanılıyor. Hastalık ve zararlı riski kontrollü alanda minimuma iniyor. Traktör, sulama pompası ve ekipman kullanımı olmadan tarım yapılabildiği için çevre kirliliği azalıyor. İşçi maliyetleri de bu oranda azalıyor.
Dikey tarımın dezavantajları nelerdir ?
Dikey tarımın günümüzde halledilmesi gereken dezavantajları da bulunuyor. Belki de en büyük dezavantajı ilk yatırım maliyetinin çok yüksek olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre kurulan 37 katlı bir dikey çiftliğin ilk yatırım maliyeti 202 milyon € ve yıllık işletme giderleri ise 8 milyon € dur.
Klasik tarımda en çok ihtiyaç duyulan şey su ise dikey çiftlikte enerjidir. Yılın tamamında dikey çiftliğimizi kullanmak istediğimiz zaman ortaya çıkacak enerji ihtiyacı da o kadar fazla olacak. Dikey tarım çok fazla iş gücü gerektirmez bundan dolayı tarım alanında istihdamı azaltacağı için işsizlik sorunu ortaya çıkacaktır.
Dikey tarım hangi ülkelerde var ?
Dikey tarım Singapur, Japonya ve Amerika da çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ülkeler çiftlik tesislerine sahipler ve bu tesislerin tamamı güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve yağmur sularını üretim alanlarında kullanıyorlar. Böylelikle daha az yer kaplayarak çok daha fazla ürünü sağlıklı bir şekilde üretebiliyorlar.
Bu konu hakkında bilgim sahibiydim aslında ama bu araştırmanın adını bilmiyordum ki zaten ileride bu tarım çeşidi kullanılması tavsiye edileceğini düşünüyorum. Gayet mantıklı ve başarılı.