COVID-19: Omicron varyantı nedir?
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

COVID-19: Omicron varyantı nedir?

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 24 Kasım’da Güney Afrika’da bildirilen koronavirüsün yeni Omicron (veya B.1.1.529) varyantını “endişe verici” olarak ilan etti. varyantı, birçok mutasyonu nedeniyle riski “çok yüksek”tir.  

“ Omicron ile ilgili ölüm bildirilmedi ” olmasına rağmen , DSÖ dünyanın bazı bölgelerinde “ciddi sonuçlardan” korkmaktadır. Bulaşabilirliği hakkındaki belirsizliklere rağmen, ön veriler bu varyantla “ artan bir yeniden enfeksiyon riski ” olduğunu göstermektedir .

Örgüt uyarıyor: “ Küçük ve öngörülebilir bir oranda da olsa aşılı kişilerde yeni koronavirüs vakaları bekleniyor .”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yüksek oranda mutasyona uğramış Omicron varyantının ortaya çıkması, durumumuzun ne kadar tehlikeli ve istikrarsız olduğunun altını çiziyor” diyerek , Delta varyantının ezici bir şekilde yaygın olduğu ” Avrupa’da yeni bir vaka ve ölüm dalgasının yayıldığını” hatırlattı. .

Diğer varyantlardan farkı nedir? 

Genetik profili. Yüksek derecede bulaşıcı Delta varyantı, enfeksiyonda önemli bir rol oynayan spike protein üzerinde 9 mutasyona sahipken, Omicron varyantı bu protein üzerinde 32 ve toplamda yaklaşık 50 mutasyona sahiptir .

Bu nedenle , yeni mutasyon kombinasyonları nedeniyle potansiyel olarak daha bulaşıcı ve daha tehlikelidir .

Testler ve aşılar hala etkili olacak mı? 

Muhtemelen, ancak “Omicron’un daha fazla bulaşma, daha şiddetli hastalık, artan enfeksiyon riski veya artan aşı kaçırma riski ile ilişkili olup olmadığını henüz bilmiyoruz” dedi Dr. Tedros.

DSÖ , baskın Delta varyantı da dahil olmak üzere şiddetli hastalık ve ölümleri azaltmak için aşılamanın gerekli olduğunu yineler ve yüksek öncelikli grupların aşılanmasının hızlandırılması çağrısında bulunur .

PCR testleri, Omicron dahil olmak üzere enfeksiyonu tespit etmeye devam ediyor.

Araştırmanın durumu nedir?

DSÖ’deki bilim adamları ve dünyadaki diğer kuruluşlar , şu anda Avrupa’da bulunan bu yeni varyantın oluşturduğu tehdidi anlamak ve gerekirse testleri, aşıları ve tedavileri uyarlamak için acilen çalışıyorlar .

Omicron varyantı hakkında daha fazla bilgi önümüzdeki haftalarda yayınlanacak.

WHO tavsiyeleri nelerdir? 

DSÖ, ülkelere risk değerlendirmesine dayalı bilimsel bir yaklaşım benimsemelerini ve dolaşımdaki varyantların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için sürveyansı ve vaka sıralamayı yoğunlaştırmasını tavsiye etmektedir .

Organizasyon ayrıca onları genomik dizi verilerini paylaşmaya ve varyantla ilgili araştırma yapmaya ve ayrıca erken vakaları bildirmeye teşvik ediyor .

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Verileri konusunda şeffaf olan ülkelerin desteklenmesi çok önemlidir, çünkü önemli verileri zamanında almamızı sağlamanın tek yolu budur” dedi.

Devletler , COVID-19’un genel dolaşımını azaltmak için halk sağlığı önlemleri uygulamaya devam etmelidir .

Herkesin sıhhi önlemlere uymaya devam etmesi zorunludur , yani fiziksel mesafe, maske takma, kapalı alanları havalandırma, el yıkama, dirseğine öksürme veya hapşırma veya kapalı ve kalabalık yerlerden kaçınma.

Ülkeler sınırlarını kapatmalı mı? 

Artan sayıda ülke, yeni Omicron varyantıyla ilgili endişeler nedeniyle Güney Afrika ülkelerine uçuş yasakları uygularken, DSÖ devletlere yeni varyantla ilgili olarak “küresel dayanışmaya bir saldırı” olarak kabul edilebilecek seyahat kısıtlamaları uygulamamalarını tavsiye ediyor.

“Covid-19 sürekli olarak farklılıklarımızdan faydalanıyor. Çözümler üzerinde birlikte çalışırsak virüse karşı üstünlük sağlayabiliriz” diye uyardı Dr. Matshidiso Moeti.

DSÖ ayrıca , dünya çapında COVID-19 aşılarına ve tedavilerine erişimdeki eşitsizliklerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır .

DSÖ başkanına göre, aşı krizini çözemezse dünya bu pandemiye son veremez.

“Dünyadaki aşıların %80’den fazlası G20 ülkelerine gitti.  Çoğu Afrika’da bulunan gelişmekte olan ülkeler, tüm aşıların sadece yüzde 0,6’sını aldı ” dedi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Google Haberlerde Bizi Takip Edin !

Hemen ücretsiz takip edin ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Google Haberler : https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMPznsQswiYPJAw?ceid=TR:tr&oc=3

Yazar Hakkında

Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?