Bulut Bilişim nedir ?
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

Bulut Bilişim nedir ?

0

Giriş

Bulut bilişim, bilgilere ve uygulamalara kendi sabit diskinizde veya sunucularınızda oluşturmak, yönetmek ve bakımını yapmak yerine çevrimiçi olarak erişmenin bir yoludur. Hızlı, verimli ve güvenlidir. Aynı zamanda biraz gizemli. Çoğumuz yıllardır bulut kullanıyor olsak da, şu soru hala birçok kuruluşun içinde yankılanıyor: Bulut bilişim nedir?

Bulut Bilişim Nedir ?

Basitçe söylemek gerekirse, bulut bilişim, hizmetlere bilgisayarınız yerine internet üzerinden erişmenin bir yoludur. Bulutu, neredeyse her yerden uygulamalara, verilere ve geliştirme araçlarına erişmek için kullanabilirsiniz. İster Ankara’daki kalabalık bir trenden telefonunuzla, ister Bakü‘deki bir otelde dizüstü bilgisayarınızla çalışıyor olun, hepsi çevrimiçi olduğu için aynı bilgilere erişebilirsiniz.

Kimler kullanır ?

 Telefonunuzdan arabanıza, akıllı saatinize ve en sevdiğiniz yemek dağıtım uygulamasına kadar bulut her yerde. Bundan dolayı Bulut Bilişimi hemen hemen herkes kullanır.

Ancak bulut bilişim özellikle işletmeler için güçlüdür. Onlara esneklik ve ölçeklenebilirlik sağladığı için, her büyüklükteki ve her sektördeki kuruluşlar zaten bulut bilişim kullanıyor. Şirketler bunu veri koruma, yazılım geliştirme, veri analitiği, olağanüstü durum kurtarma, sanal masaüstleri, sunucu sanallaştırma ve müşteriye yönelik uygulamalar gibi rutin görevler için kullanır.

Nasıl Çalışır ?

Bulut Bilişim 3 temel parçadan oluşur;

  1. Bulut hizmeti sağlayıcıları, verileri ve uygulamaları veri merkezleri olarak bilinen yerlerdeki fiziksel makinelerde depolar
  2. Kullanıcılar bu varlıklara erişir
  3. İnternet, sağlayıcıları ve kullanıcıları uzun mesafelerde anında birleştirir

Parçalar basit olsa da, onları bir araya getiren teknoloji karmaşıktır. Bunu takdir etmek için, buluttan önce işlerin nasıl yürüdüğünü düşünün: Şirketlerin BT ekipleri, düzenli donanım güncellemeleri, yüksek enerji faturaları ve aşırı miktarda gayrimenkul gerektiren kendi yerinde veri merkezlerini yönetti. Pahalı, pratik ve verimsizdi.

Ama artık buna gerek yok. Eskiden kendi veri merkezlerini işleten şirketlerin artık altyapı sağlama, güvenlik altına alma, ölçeklendirme, bakım ve yükseltme konusunda endişelenmesine gerek yok. Teknik lojistiğin aksine, sadece müşterileri için harika deneyimler oluşturmaya odaklanırlar. Bu, işletmelerin BT kaynaklarına yaklaşma şeklini önemli ölçüde değiştirir ve basitleştirir.

Örneğin, birçok bulut sağlayıcısı abonelik tabanlı hizmetler sunar. Aylık bir ücret karşılığında müşteriler ihtiyaç duydukları tüm bilgi işlem kaynaklarına erişebilirler. Bu, yazılım lisansları satın almaları, eski sunucuları yükseltmeleri, depolama alanları bittiğinde daha fazla makine satın almaları veya gelişen güvenlik tehditlerine ayak uydurmak için yazılım güncellemeleri yüklemeleri gerekmediği anlamına gelir. Satıcı her şeyi onlar için yapıyor.

Bu şekilde bulut bilişim, araba kiralamak gibidir. Kullanıcı aracı sürmeye başlar, ancak onarım ve rutin bakım yapmak ve eski arabaları eskidikçe yenileriyle değiştirmek sahibine bağlıdır. Kullanıcının daha fazla iş için bir yükseltmeye ihtiyacı olursa, yeni bir kiralama sözleşmesi imzalamak ve anahtarları değiştirmek kadar basit.

Evde ve İş Yerinde Bulut Bilişim Örnekleri

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, bulut bilişim giderek daha yaygın hale geliyor. Ve bu süreçte hem evde hem de işte modern yaşamı tamamen dönüştürüyor.

Evde Bulut Bilişim

Kişisel yaşamınızda, muhtemelen farkında bile olmadan bulut bilişimi kullanıyorsunuzdur. Filmlerin ve müziğin basılı kopyalarını dolaplarda veya raflarda depolamak yerine, bunlara artık Netflix ve Spotify gibi bulut tabanlı akış hizmetleri aracılığıyla sanal olarak erişebilirsiniz. Ve sosyal medyada yayınladığınız fotoğraflar ve yorumlar? Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar da bunları uzaktan bulutta depolar.

İş Yerinde Bulut Bilişim

İşyerinde, dosyalarınızı sabit sürücünüzde saklardınız ve genellikle sistem çökmeleri ve elektrik kesintileri sırasında bunları kaybederdiniz. Şimdi muhtemelen bunları bulutta saklıyorsunuz, bu da değişiklikleri gerçek zamanlı olarak kaydederek bunlara her yerden erişebilmeniz için yapmaktadır.

Son yazımızı okumak için tıklayınız

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Google Haberlerde Bizi Takip Edin !

Hemen ücretsiz takip edin ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Google Haberler : https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMPznsQswiYPJAw?ceid=TR:tr&oc=3

Yazar Hakkında

Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?