Blockchain Nedir ?
Blockchain Nedir ? sistemi değiştirmeyi, hacklemeyi veya hile yapmayı zorlaştıracak veya imkansız hale getirecek şekilde bilgi kaydetme sistemidir.
Bir blockchain, esasen, blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağı boyunca çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defteridir. Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, her katılımcının defterine bu işlemin bir kaydı eklenmektedir. Birden fazla katılımcı tarafından yönetilen merkezi olmayan veritabanı, Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) olarak bilinir.
Blockchain Nasıl Çalışır ?
Blok zinciri adı tesadüfi değildir. Dijital defter genellikle bireysel veri bloklarından oluşan bir “zincir” olarak tanımlanır. Ağa periyodik olarak yeni veriler eklendikçe, yeni bir “blok” oluşturuluyor ve “zincir”e ekleniyor. Bu, blok zinciri defterinin sürümlerini aynı olacak şekilde güncelleyen tüm düğümleri içerir.
Bu yeni blokların nasıl oluşturulduğu, blockchain’in neden son derece güvenli kabul edildiğinin anahtarıdır. Düğümlerin çoğunluğu, deftere yeni bir blok eklenmeden önce yeni verilerin meşruiyetini doğrulamalı ve onaylamalıdır.
Bir kripto para birimi için, bir bloktaki yeni işlemlerin hileli olmamasını veya madeni paraların birden fazla kez harcanmamasını sağlamayı içerebilirler. Bu, bir kişinin gözetim olmadan değişiklik yapabileceği bağımsız bir veritabanı veya elektronik tablodan farklıdır.
İşlemler tipik olarak kriptografi kullanılarak güvence altına alınır; bu, düğümlerin bir işlemi işlemek için karmaşık matematiksel denklemleri çözmesi gerektiği anlamına gelir.
Blockchain Nerede Kullanılır ?
Bankacılık
Kripto para biriminin ötesinde, blok zinciri dolar ve euro gibi fiat para birimindeki işlemleri işlemek için kullanılıyor. İşlemler daha hızlı doğrulanabileceği ve normal çalışma saatlerinin dışında işlenebileceği için bu, bir banka veya başka bir finans kurumu aracılığıyla para göndermekten daha hızlıdır diyebiliriz.
Akıllı Sözleşmeler
Diğer bir blockchain yeniliği, genellikle “akıllı sözleşmeler” olarak adlandırılan kendi kendini yürüten sözleşmelerdir. Bu dijital sözleşmeler, koşullar karşılandığında otomatik olarak yürürlüğe girer. Örneğin, bir malın ödemesi, alıcı ve satıcı bir anlaşma için belirtilen tüm parametreleri karşıladığında anında serbest bırakılabilmektedir.
Kripto Para
Günümüzde Blockchain’in en yaygın kullanımı kripto para sektörüdür. İnsanlar kripto para birimi satın aldıklarında, takas ettiklerinde veya harcadıklarında, işlemler bir blok zincirine kaydedilmektedir. Kripto para birimini ne kadar çok kişi kullanırsa, blok zinciri o kadar yaygın hale gelmektedir.
Oylamalar
Uzmanlar, oylamada sahtekarlığı önlemek için blok zinciri uygulamanın yollarını arıyorlar. Teoride, blok zinciri oylama, insanların kurcalanamayan oyları göndermesine izin verecek ve insanların kağıt oy pusulalarını manuel olarak toplamasına ve doğrulamasına olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır.
Blockchain’in Sunduğu Avantajlar
Aracıların Olmaması
Blockchain kullanarak, bir işlemdeki iki taraf, üçüncü bir taraf aracılığıyla çalışmadan bir şeyi onaylayabilir ve tamamlayabilmektedir. Bu, banka gibi bir aracıya ödeme maliyetinin yanı sıra zamandan da tasarruf sağlar.
Ekstra Güvenlik
Teorik olarak, blok zinciri gibi merkezi olmayan bir ağ, birinin hileli işlemler yapmasını neredeyse; imkansız hale getirir. Sahte işlemlere girmek için her düğümü hacklemeleri ve her defteri değiştirmeleri gerekir. Bu mutlaka imkansız olmasa da, birçok kripto para birimi blok zinciri sistemi, hileli işlemler eklemeyi zorlaştıran ve katılımcıların çıkarlarına uygun olmayan, hisse kanıtı veya iş kanıtı işlem doğrulama yöntemlerini kullanır.
İşlemlerdeki Doğruluk Oranı
Bir blok zinciri işleminin birden fazla düğüm tarafından doğrulanması gerektiğinden, bu hatayı azaltabilmektedir. Veritabanında bir düğümde hata varsa, diğerleri bunun farklı olduğunu görür ve hatayı yakalar.
Bitcoin’in Kurucusu Satoshi Nakamoto Kimdir ?
Blockchain nedir ?
Yorumlar (1)